Om domino

Bygg ett dominorally

Du har säkert sett och hört om, ja kanske till och med provat det själv, att ställa upp en lång rad dominobrickor för att sedan putta till den första så att alla faller. Det kan vara en verkligt rolig sysselsättning om du har tålamodet till att bygga ihop en komplicerad dominobana. Självklart är det väldigt irriterande då om man råkar stöta till en bricka i mitten någonstans så att allt rasar innan det är färdigt, men det finns en lösning – Dominorally.

Under 1980-talet var Dominorally extremt populärt att spela. Leksaken bestod då i princip av en bil som man lassade full med brickor, och som sedan långsamt åkte omkring och placerade ut dominobrickorna åt dig. Självklart kunde man själv styra bilen så att banan man byggde såg ut som man ville ha den med kurvor och så vidare. I och med denna snillrika lilla uppfinning behövde man inte längre trilskas med att placera ut brickorna för hand och riskera att förstöra det innan det var klart.

Så Dominorally hade sin riktiga storhetstid under 1980-talet men det går fortfarande att få tag i denna roliga lilla manick. Den går att beställa på nätet, köpa i leksaksaffärer och på en del välsorterade antikaffärer. När man köper får man oftast ett helt litet paket med saker som hör till, det som brukar ingå är då, den fina lilla dominobilen, dominobrickor i olika färger och två AA-batterier. Om du lyckas få tag i ett riktigt lyxigt Dominorally ingår det även broar och en liten klocka som den sista brickan faller på.

Dominons historia

Det äldsta dominospelet man vet om kan dateras så långt tillbaka i tiden som år 1120, man är ganska säker på att spelet först uppfanns i Kina. Från början använde man främst dominobrickorna till att spå framtiden med. Allting som har med tallära att göra har alltid haft en mycket stark koppling till österländsk mytologi. Dominobrickorna användes på liknande sätt som tärningar. Olika sifferkombinationer fick representera olika saker genom att man adderade summorna på dem.

Dominospelet fick sitt fäste i Europa först under mitten av 1700-talet och då i Italien. Under 1800-talet spred sig spelet vidare runt om i världen och det började tillverkas maskintillverkade dominobrickor. Under 1900-talet fortsatte spelet Domino att vara mycket populärt, speciellt i USA. Där spelades det allra flitigast bland den fattigare delen av befolkningen. Domino fick faktiskt något av en renässans under 1990-talet, detta berodde på att flera kända rapstjärnor exponerade spelet i media. Dominospelet ändrades dock en del när det kom in i Europa, så det vi spelar idag är inte helt likt det kineserna spelade för runt tusen år sedan.

Under 2000-talet har dominospelet som så många andra spel lanserats på nätet. Detta kommer förhoppningsvis att leda till att Domino spelas mer och mer, sprids mer och lockar fler spelare.

Regler för domino

För att spela Domino måste man vara mellan 2 och 4 spelare. Man börjar med att lägga alla brickorna med ögonsidan ned för att sedan blanda dem. Sedan får varje spelare välja fem brickor som de ställer på högkant så att ingen annan spelare kan se vilka det är. De brickor som ligger kvar på bordet ska användas senare under spelets gång.

Varje dominobricka är uppdelad i två sidor med ögon, eller prickar om man hellre vill säga det. Det finns även så kallade dubbelbrickor som har lika många prickar i båda fälten. Spelet tar sin början med att den spelare som fått en dubbelbricka med högsta värdet lägger den i mitten av bordet. Nu börjar spänningen!

regler för dominoMan fortsätter medsols runt bordet och skulle det vara så att ingen fick en dubbelbricka i första utdelningen så läggs brickorna tillbaka och alla väljer igen. Nu ska den spelare som står näst på tur försöka att lägga en bricka med matchande prickar bredvid den första brickan. Alltså måste ena sidan av den brickan som han eller hon lägger ut ha lika många prickar som ena sidan av den första brickan. Nästa spelare fortsätter att bygga på nästa bricka bredvid valfri av dem som står redan och så vidare. Om man fått en dominobricka som har en blank sida måste även den matchas mot en annan med blank sida för att man ska få lägga den.

I spelet domino får varje spelare endast lägga en bricka per runda och tur, om man inte har någon som matchar får man ta en så kallad chansbricka. Den plockar man från dem som var kvar på bordet efter första utdelningen. Passar inte den heller in någonstans får man vänta till nästa runda. Vinnaren blir den som först blir av med alla sina brickor.