Mer om historia

Dominons historia

Det äldsta dominospelet man vet om kan dateras så långt tillbaka i tiden som år 1120, man är ganska säker på att spelet först uppfanns i Kina. Från början använde man främst dominobrickorna till att spå framtiden med. Allting som har med tallära att göra har alltid haft en mycket stark koppling till österländsk mytologi. Dominobrickorna användes på liknande sätt som tärningar. Olika sifferkombinationer fick representera olika saker genom att man adderade summorna på dem.

Dominospelet fick sitt fäste i Europa först under mitten av 1700-talet och då i Italien. Under 1800-talet spred sig spelet vidare runt om i världen och det började tillverkas maskintillverkade dominobrickor. Under 1900-talet fortsatte spelet Domino att vara mycket populärt, speciellt i USA. Där spelades det allra flitigast bland den fattigare delen av befolkningen. Domino fick faktiskt något av en renässans under 1990-talet, detta berodde på att flera kända rapstjärnor exponerade spelet i media. Dominospelet ändrades dock en del när det kom in i Europa, så det vi spelar idag är inte helt likt det kineserna spelade för runt tusen år sedan.

Under 2000-talet har dominospelet som så många andra spel lanserats på nätet. Detta kommer förhoppningsvis att leda till att Domino spelas mer och mer, sprids mer och lockar fler spelare.